Menu Sluiten

Ildikó Hajnal

De sopraan en dirigent Ildikó Hajnal studeerde muziek-zang en geschiedenis aan de Hogeschool in Nyíregyháza, Hongarije. Daarna zong zij in het Professioneel Kodály-koor van Debrecen. In Nederland studeerde zij aan het Brabants Conservatorium in Tilburg achtereenvolgens Koordirectie bij Hoite Pruiksma en Martien van Woerkum en Vroege Vocale Ensemble Muziek , waarvoor zij respectievelijk in 1998 en 2002 haar diploma behaalde.

Zij volgde vele workshops en masterclasses o.a. bij Anne Azéma, Jill Feldman, Rinaldo Alessandrini, Andrea von Ramm, Emma Kirkby en Patricia Bovi. Jarenlang werd zij gecoacht door Xenia Meijer. Momenteel volgt zij lessen bij Heent Prins.

Als lid van professionele ensembles heeft zij diverse radio opnames gemaakt en aan verschillende festivals deelgenomen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere KRO radio-opnames van Gregoriaanse gezangen en organa uit de viering van Maria-Lichtmis (2 febr.), gebaseerd op handschriften uit de vroeg 13e eeuw van de befaamde Nôtre Dame-school van Parijs met het ensemble Trigon. Met dit programma is deelgenomen aan het Festival van Vlaanderen 2004 in Tongeren (België) en het Festival voor oude muziek van Brezice in Slovenië eveneens in 2004. Ook heeft zij met het het ensemble Super Librum deelgenomen aan het internationaal Orgelfestival Haarlem (2004) en het Festival van Vlaanderen in Brugge (2005) met middeleeuwse muziek.

Met het opleidingsensemble Schola Cantorum Brabantiae heeft zij ook meegewerkt aan tv-, radio- en cd-opnames met onder andere de Messe de Nostre Dame van Guillaume de Machaut, opgenomen in de Kathedraal van Reims. Ook trad zij op tijdens Aqua Musica in Amsterdam, een muziekfestival in historische schepen.

Als gastzangeres verleent zij medewerking aan Fala Musica (instrumentaal ensemble voor middeleeuwse muziek) onder andere in de Noorderkerk in Amsterdam en in Beek Ubbergen en van Ariosto Ensemble binnen en buitenland. Als solist trad zij op met Schola Cantorum Brabantiae tijdens een uitvoering van de Johannes Passion van J.S. Bach, op het Oude Muziekfestival in Utrecht (Spem in Alium), en met het Alkmaars cantatekoor.

Daarnaast was zij werkzaam als gastdirigente van koren (waaronder Capella Groningen) en ensembles. Zij verzorgt workshops en projecten oude muziek (in Hongarije en Frankrijk Chamaret Chantant).

Sinds kort actief bezig met ensemble Dolcimelo,die zich bezig houdt met vroege vocale zang.

Vanaf 2006 tot 2011 was zij verbonden aan de Kunstbalie in Tilburg als docente stemvorming, en vanaf augustus 2007 is zij als docente Oude Ensemble Muziek verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.

Zie voor meer informatie www.ildikohajnal.nl