Menu Sluiten

Florian Just

Florian Just (bariton) begon zijn zangopleiding in 1986 toen hij toetrad tot het Dresdner Kreuzchor. Daar zong hij o.a.als jongenssopraan-solist in Die Zauberflöte van Mozart bij de Semperoper Dresden en bij de Staatsoper van Berlijn. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en aan het Conservatoire de Metz  in de Opera- en Liedklas van Udo Reinemann.

Florian Just is een veelgevraagd solist in onder meer Bach’s Weihnachtsoratorium (Staatskapelle Dresden), de Matthäus- en Johannespassie (Amsterdam Bach Consort, Gelders Orkest) Mahlerliederen met orkest (De Philharmonie) en Carl Orff’s Carmina Burana (VU orkest).

Tot zijn operarepertoire behoren o.a. Pelléas uit Debussy’s Pelléas et Mélisande (Nationale Reisopera – RAP/ Opera Transparant), Dulcamara uit Donizetti’s L’elisir d’amore en Enrico uit Haydn’s L’isola disabitata (Grachtenfestival). Sinds enkele jaren is hij vaste gast bij Holland Opera. Naast de titelrollen uit L´Orfeo van C. Monteverdi en Dido and Aeneas, zong hij daar in tal van nieuwe hedendaagse operaproducties. Daarnaast werkt hij internationaal op het gebied van modern muziektheater. Hij was te horen in Lucia Ronchetti’s nieuwe opera Der Sonne entgegen (Opernhaus Gelsenkirchen), zong Xenakis’ Oresteïa en Il Servo in Sciarrinos Luci mie traditrici (Teatro San Martin te Buenos Aires en Teatro Argentino in La Plata) en vertolkte de hoofdrol in de wereldpremière van Morton Subotniks Jacobs Room op de Bregenzer Festspiele, Berlijn, Wenen en Dresden. Recentelijk zong hij o.a Pelléas bij Opera Transparant in België, Noorwegen, Frankrijk en Nederland en Xenakis’ Aïs in het Teatro Colon / Buenos Aires. Hij werkte met dirigenten zoals Reinbert de Leeuw, Jos van Veldhoven, Arturo Tamayo, Alejo Peres en Tito Ceccherini.
In de komende seizoenen gaat Florian Just o.a. tijdens de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw optreden (onder Markus Stenz) en gaat hij als solist op tour met de Nederlandse Bachvereniging en Bachs Mattheuspassie (onder Václav Luks).

Zowel met luitist Israel Golani als met pianist Jan-Paul Grijpink vormt Florian Just duo’s waarmee hij liederen ten gehore brengt vanaf de vroege renaissance tot aan het moderne lied.

Florian Just won verschillende prijzen op internationale concoursen. Zoals de persprijs en de Vriendenkrans van het Concertgebouw Amsterdam en de prestigieuze Schubert-Interpretatie-Prijs van het internationale concours “Schubert und die Musik der Moderne” in Graz, Oostenrijk.